Open Folkcamp 2008

Uit Open Folkcamp Wiki
Versie door Frank (overleg | bijdragen) op 8 aug 2008 om 13:58 (Verslag 2008)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Het eerste Open Folkcamp vindt plaats van 1 tot 10 augustus 2008 op de Paasheuvel in Vierhouten.

Aanmelden/reserveren

De Paasheuvel in Vierhouten, heeft veel te bieden: kampeerterrein, huisjes, zaaltjes, openluchttheater, een mooie omgeving midden op de Veluwe, zwembad in de buurt, restaurant, catering, etc. etc.

Met de Paasheuvel hebben we afgesproken dat kampeerders die inschrijven in de periode van vrijdag 1 tot zondag 10 augustus 2008 voor het Open Folkcamp op hetzelfde terrein geplaatst worden. Je kan ook in een huisje of blokhut, maar dan zit je niet op hetzelfde kampeerterrein. De Paasheuvel houdt het terrein voor het Open Folkcamp gereserveerd (het is niet waarschijnlijk dat het daar zo druk zal worden dat er anderen op 'ons' terrein komen).

Kijk voor onder meer prijsinformatie op Paasheuvel.

De deelnemers zijn vooralsnog zelfvoorzienend, maar initiatieven voor meer gezamenlijkheid zijn welkom. Het is natuurlijk mogelijk om vooraf afspraken te maken over koken, slapen, workshops, samen muziek maken.

Reserveren bij de Paasheuvel gaat via Winie, zij coördineert de reserveringen voor het Open Folkcamp. Stuur een e-mail naar winie@paasheuvelgroep.nl of bel op (di – vr) naar 0577 411 336 en vraag naar Winie. Vermeld het aantal personen (en aantal kinderen jonger dan 2), eventuele huisdieren en de exacte periode dat je wilt verblijven.

Thema

Pratend met mijn kinderen kwam het onderwerp thema op tafel. Een thema is volgens Kim C wel slim omdat mensen dan een idee hebben wat ze moeten doen. Het thema:


Opnieuw beginnen

Faciliteiten

elektra

Alle kampeerplekken op 'ons' terrein hebben elektriciteit, dat is best handig voor het aansluiten van apparatuur bij de diverse activiteiten en voor extra verlichting 's avonds.

Het is ook handig om extra verlengsnoeren, loop- of bouwlampen e.d. mee te nemen: zie Paklijst

activiteitentent

Frank neemt extra zijn oude bungalow tent mee die we in kunnen richten voor activiteiten met de jongeren. Hou er rekening mee dat we niet veel knutselspullen hebben, neem mee wat je over hebt of zelf denk te kunnen gebruiken. Denk ook aan een tafels en stoelen die of tegen een stootje kunnen of hun beste tijd gehad hebben.

Het blijkt dat we voor het plaatsen van die tent moeten betalen. Dat gaan we alleen doen als het weer te slecht is. Inmiddels is besloten om tafels en stoelen te huren en een groot activiteitendak te bouwen tussen de tenten. Voor zo'n tarp die tussen de tenten hangt, kunnen ze moeilijk extra geld gaan rekenen.

Verslag 2008

Voor foto's zie: Open Folkcamp 2008 op Picasa

Nadat Frank en Pjotr op vrijdagmiddag de eerste tent opgebouwd hebben en de gehuurde tafels, stoelen en koelkast ontvangen hebben, druppelen Nicolien, Irisjka en Kim C binnen. Dezelfde avond arriveren Onno en Malou.

De volgende dag komen de gezinnen van Heleen & Adriaan en Win & Mirjam. De eerste warme maaltijd wordt in elkaar gedraaid en de een grote huiskamer tafel opgebouwd.

Zondag wordt er voor het eerst gedanst op het gras. Maandag mogen we in de Zonnehal vanwege de verwacht regenbuien. Wanneer we binnenkomen staan Adriaan, Thijmen en Irisjka te spelen, geweldige acoustitiek (veel galm). Al snel zet Nicolien ons aan het werk. Een dans uit Denemarken (Turene Fra Thy), gevolgd door een Roemeen en een Bulgaar. Prettig uurtje zweten. Helaas is voor sommigen van ons de hal te stoffig.

De dagen daarna dansen we alleen nog buiten. En dat bevalt eigenlijk prima.

Op dinsdag speurtocht die door Hidde en Kim C in elkaar is gezet. In 3 groepen lopen we een route over de heidevelden. We zien een prachtige mierenoverstekplaats, die ook nog eens een aanwijzing is voor een van de opdrachten. Halverwege de tocht is een post waar we de lunch nuttigen en in het 2e deel krijgen we opdracht om een sprookje te verzinnen. Als aanleiding oor het sprookje was een vervallen waterzuivering in het bos aangewezen.

Op woensdagavond bouwen we een kampvuur in het theater van het Rode Valkennest. Aan het kampuur worden de sprookjes verteld die tijdens de speurtocht zijn verzonnen. Hier volgt het door mijzelf (Frank) verzonnen sprookje:

Er was eens zo in de jaren 30 van de vorige eeuw een klein gehucht in de buurt van Vierhouten in het bos. Een gehucht van 15 a 20 huizen heette Vijftienhuizen. Als een van de weinige nederzettingen van die tijd was dit gehucht volledig gerioleerd en had een eigen rioolwaterzuivering. Als gevolg hiervan waren de gezinnen hier welvarend en gezond. Het ontbreken van menselijke uitwerpselen in de straten maakte dat voor die tijd gebruikelijke ziekten als tyfus en cholera geen kans hadden.

Zoals gezegd was het een klein maar welvarend gehucht. In het bos, een beetje verderop woonde een heks. De heks woonde vroeger ook in het gehucht, maar zij was (waarschijnlijk onterecht) beschuldigd als de oorzaak van ziekte en overlijden en daarna uit Vijftienhuizen verbannen. De heks zon op wraak.

Op een dag kwam er diep uit het Veluwse woud een gigantische trol. De trol bezette de rioolwaterzuivering, maakte de pompen onklaar en hakte gaten in de rioolbuizen. Als snel kregen de Vijftienhuizers in de gaten dat er iets mis was. De toiletten voerden niet meer af en het rioolwater liep weer door de straten. De plaatselijke loodgieter keerde al snel weer terug. De trol was zo angstaanjagend woest, dat hij het niet aandurfde met reparaties aan te vangen. Bovendien was de schade zo groot dat het wel enige dagen, zo niet weken zou uren om de rioolafvoer weer op gang te krijgen.

De Vijftienhuizers waren radeloos. De stank was ondragelijk, kinderen klaagden reeds over hoofdpijn en de volwassenen voelden zich met de dag ongemakkelijker. Er werd een dorpsvergadering belegd. Het werd een onrustige vergadering. Het was duidelijk dat de kleine gemeenschap volledig in beroering was. Een van de oudere mannen herinnerde zich dat de vrouw die ze als heks verbannen hadden toch vaak goede oplossingen had voor dit soort problemen, en hij stelde voor om haar op te zoeken. En zoals dat vaak gaat in primitieve gemeenschappen, krijgt degene die met een acceptabel voorstel komt ook de opdracht om het uit te voeren.

De volgende ochtend trok de oude man het bos in. Na een paar uur lopen kam hij bij het hutje van de heks. De heks stond in een grote ketel te roeren en de duur van haar hutje stond open. De oude man klopte aan en nauwelijks hoorbaar nodigde de heks hem binnen. De man keek rond, hij was moe van de tocht en besloot maar aan de tafel te gaan zitten. De heks schepte 2 grote houten kommen vol soep en ging ook aan tafel zitten. De man bedacht zich gen moment en begon hongerig de smakelijke soep naar binnen te werken. De heks at rustig. Toen de man klaar was, begon hij te vertellen. Hoe ze de riolering aangelegd hadden en dat het daarna eg goed gegaan was met de dopelingen. Dat ze nu wel snapten dat niet de heks maar de hygiëne de oorzaak van ziekte en overlijden waren geweest. Maar dat door de komst van de trol de menselijke uitwerpselen weer door de straten dreven. En dat hij vervolgens met instemming van alle Vijftienhuizers op pad gestuurd was om te vragen of de heks hen van de menselijke uitwerpselen konden verlossen.

De heks at haar soep. Stilletjes van binnen zat ze zich te verkneukelen. Toen ze haar soep op had pakte ze een oud receptenboek en bladerde wat. Vervolgens zij ze tegen de man dat het wel veel ging kosten. Hij moest begrijpen dat ze na al die jaren ballingschap genoegdoening eiste. De man beloofde dat hij zijn best zou doen en de volgende dag weer terug zou komen.

's Avonds